Jakich certyfikatów i oznaczeń szukać?

 

Dokonując codziennych zakupów produktów spożywczych, czym kierujesz się w ich wyborze? Znanym Ci już smakiem, marką i reputacją producenta, zawartością i składem produktu, reklamą, rekomendacjami znajomych lub osób opiniotwórczych? A może znakami i certyfikatami widocznymi na etykiecie?

Coraz więcej producentów żywności, chcąc podkreślić różne walory swoich produktów, decyduje się na zamieszczanie oznaczeń potwierdzających ich wyjątkowość. Są to znaki mówiące o nagrodach w konkursach, wyróżnieniach przyznanych przez organizacje lub konsumentów, a także znaki informujące o pochodzeniu lub jakości danego produktu. Jak z zamieszczanych na etykietach opakowań dowiedzieć się, które są potwierdzeniem najwyższej, certyfikowanej jakości?

Najlepszym sposobem będzie wybieranie produktów oznaczanych znakami jakości i oznaczeniami, które są uznawane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To w sumie kilkanaście certyfikatów, a każdy z nich określa konkretne walory jakościowe i produkcyjne danego produktu. Aby ułatwić ich identyfikację i zrozumienie, pogrupowaliśmy je w pięć zbiorów.

Pierwszy z nich to CERTYFIKOWANE PRODUKTY REGIONALNE. Żywność wytwarzaną w ramach opisanych poniżej czterech systemów cechuje wyjątkowa jakość dzięki miejscu i wieloletniej tradycji wyrobu. Jeśli na wybieranych produktach znajdziesz poniższe oznaczenia, to wiedz, że powstały one zgodnie z regionalną recepturą, a ich jakość nawiązuje do tradycji i historii danego regionu. Dzięki temu, że producenci wytwarzający żywność w ramach tego systemu spełniają określone normy produkcyjne, a ich praca jest na bieżąco kontrolowana, jakość oferowanych przez nich produktów jest powtarzalna i na najwyższym poziomie.

 

 

 

Drugi zbiór to CERTYFIKOWANE PRODUKTY EKOLOGICZNE. Zamieszczany na etykietach znak jakości wraz z numerem certyfikatu potwierdza, że produkt jest wolny od zanieczyszczeń, chemii i GMO oraz wytworzony z dbałością o środowisko naturalne ze szczególnym uwzględnieniem łączenia przyjaznych środowisku praktyk gospodarowania, wspomagania wysokiego stopnia różnorodności biologicznej, wykorzystywaniu naturalnych procesów oraz zapewnianiu właściwego dobrostanu zwierząt. Wytwórcy żywności ekologicznej spełniają bardzo restrykcyjne normy produkcyjne, a ich praca jest na bieżąco kontrolowana, dzięki czemu ich produkty cechują się najwyższą na rynku jakością.

 

 

Trzeci zbiór to CERTYFIKOWANE PRODUKTY SPOŻYWCZE, Żywność oznaczona poniższymi znakami daje gwarancję jakości dzięki stosowaniu określonych, rygorystycznych metodyk i zasad produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem jakości i pochodzenia surowca, z którego jest produkowana. Udział producentów w tych systemach przekłada się również na nadzorowanie kolejnych etapów procesu produkcji i zapewnienie zawsze tej samej jakości.

 

 

Czwarty zbiór to PRODUKTY SPOŻYWCZE Z OZNACZENIAMI. Sygnowane poniższymi znakami produkty spożywcze nie powstają w ramach systemów jakości, ale posiadają konkretne cechy, które je wyróżniają. Są to takie walory jak pochodzenie surowców użytych do produkcji czy tradycyjne metody wytwarzania.

 

    

 

Piąty zbiór to PRODUKTY OD ROLNIKA. Od początku 2017 roku rolnicy mają możliwość sprzedawania produkowanej przez siebie żywności bezpośrednio konsumentom, czyli nie w sklepach czy przez pośredników, ale wprost klientom końcowym. I chociaż produkowana w ten sposób żywność nie musi posiadać oznaczeń, to w rzeczywistości odróżnić ją można poprzez bezpośrednią formę zakupów, a na Polska Smakuje dzięki następującemu znakowi