Jakich certyfikatów i oznaczeń szukać?

 
 

CERTYFIKOWANE PRODUKTY REGIONALNE

 
Żywność wytwarzaną w ramach opisanych poniżej czterech systemów cechuje wyjątkowa jakość dzięki miejscu i wieloletniej tradycji wyrobu. Jeśli na wybieranych produktach znajdziesz poniższe oznaczenia, to wiedz, że powstały one zgodnie z regionalną recepturą, a ich jakość nawiązuje do tradycji i historii danego regionu. Dzięki temu, że producenci wytwarzający żywność w ramach tego systemu spełniają określone normy produkcyjne, a ich praca jest na bieżąco kontrolowana, jakość oferowanych przez nich produktów jest powtarzalna i na najwyższym poziomie.

 

 

 

 

CERTYFIKOWANE PRODUKTY EKOLOGICZNE

 
Zamieszczany na etykietach znak jakości wraz z numerem certyfikatu potwierdza, że produkt jest wolny od zanieczyszczeń, chemii i GMO oraz wytworzony z dbałością o środowisko naturalne ze szczególnym uwzględnieniem łączenia przyjaznych środowisku praktyk gospodarowania, wspomagania wysokiego stopnia różnorodności biologicznej, wykorzystywaniu naturalnych procesów oraz zapewnianiu właściwego dobrostanu zwierząt. Wytwórcy żywności ekologicznej spełniają bardzo restrykcyjne normy produkcyjne, a ich praca jest na bieżąco kontrolowana, dzięki czemu ich produkty cechują się najwyższą na rynku jakością.

 

 

CERTYFIKOWANE PRODUKTY SPOŻYWCZE

 
Żywność oznaczona poniższymi znakami daje gwarancję jakości dzięki stosowaniu określonych, rygorystycznych metodyk i zasad produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem jakości i pochodzenia surowca, z którego jest produkowana. Udział producentów w tych systemach przekłada się również na nadzorowanie kolejnych etapów procesu produkcji i zapewnienie zawsze tej samej jakości.

 

 

 

PRODUKTY SPOŻYWCZE Z OZNACZENIAMI

 
Sygnowane poniższymi znakami produkty spożywcze nie powstają w ramach systemów jakości, ale posiadają konkretne cechy, które je wyróżniają. Są to takie walory jak pochodzenie surowców użytych do produkcji czy tradycyjne metody wytwarzania.

 

 

 

PRODUKTY OD ROLNIKA ORAZ KÓŁ GOSPODYŃ WIEJSKICH

 
Od początku 2017 roku rolnicy mają możliwość sprzedawania produkowanej przez siebie żywności bezpośrednio konsumentom, czyli nie w sklepach czy przez pośredników, ale wprost klientom końcowym. I chociaż produkowana w ten sposób żywność nie musi posiadać oznaczeń, to w rzeczywistości odróżnić ją można poprzez bezpośrednią formę zakupów, a na Polska Smakuje dzięki następującemu znakowi