Dlaczego warto mieć znaki jakości?

 

Producenci żywności na opakowaniach swoich produktów coraz częściej umieszczają różne znaki potwierdzające walory danego wyrobu. Wynika to z faktu, że chcą przekonać do zakupów świadomych konsumentów, dla których obok marki producenta liczy się skład i zawartość odżywcza produktu, a liczne oznaczenia mają stanowić potwierdzenie obietnicy złożonej na etykiecie.

Warto mieć świadomość, że konsumenci zaczynają rozróżniać, które znaki są przyznawane za rzeczywiste utrzymywanie konkretnych standardów produkcyjnych i są potwierdzeniem jakości, a które zostały przyznane w np. w konkursach konsumenckich.

Systemy jakości, w ramach których przyznawane są konkretne znak,i  to potwierdzenie wyjątkowości wytwarzanych produktów. Ich wysoka jakość może się wiązać z miejscem wytworzenia czy tradycyjną metodą wytwarzania. Jakość produktu końcowego może również być wynikiem wysokiej klasy bazy surowcowej oraz restrykcyjnych procedur produkcyjnych. Mogą to być także produkty ekologiczne, których proces produkcyjny cechuje najwyższa dbałość o bycie w zgodzie z naturą.

Dlatego wytwarzanie i oznaczanie swoich produktów konkretnym znakiem jakości jest komunikatem skierowanym wprost do konsumenta. Jest potwierdzeniem najwyższej jakości oferowanych produktów spożywczych i przynależności do grona najlepszych producentów żywności w kraju.